Любі діти,  з 30 травня по 3 червня запрошую вас на онлайн-екскурсії. 

31 травня 

Мої розумнички, запрошую вас на онлайн-екскурсію до шоколадної фабрики "Roshen", посилання надіслала у Вайбер. 

Тема: Екскурсія до шоколадної фабрики "Roshen".Як виготовляють шоколад?

Мета: ознайомитись з технологією виготовлення шоколаду, прогулятись шоколадною фабрикою у Києві

1.Організація  екскурсії.

Мої любі, всі ми дуже любим солодощі, але ніколи, який вони шлях проходять, перш ніж з'явитись у нас. Тож я, пропоную вам сьогодні дізнатись, як виготовляється шоколад і віртуально відвідати шоколадну  фабрику.

Етапи виготовлення шоколаду

Збір урожаю та сушіння
Какао, яке використовується для виготовлення шоколаду, виготовляється з плодів дерева какао. Ці дерева ростуть в екваторіальному поясі. Основну частку какао ми отримуємо з Кот-д’Івуар, Гани, Індії, Індонезії, Бразилії та Домініканської республіки.

80 % какао вирощується бідними селянами. Таких селян, які живуть коштом свого врожаю, в усьому світі налічується приблизно п’ять-шість мільйонів. Процес культивації какао вимагає багато уваги та терпіння через чутливість цієї культури. Перший врожай какао можна зібрати лише через п’ять років після висадження дерева. Врожай какао збирається вручну. Плоди зрубуються зі стовбура чи гілок мачете. Уміст плодів дерева какао (насіння та м’якуш) розсипається по листу банана, який потім загинається зверху. Після цього починається процес бродіння (ферментації) .
Наступний етап - сушіння какао-бобів: їх розсипають на величезних рогожах, дають висохнути під гарячим тропічним сонцем (шість-десять днів). Обидва процеси (ферментація та сушіння) напряму впливають на якість та смак какао.

Обсмажування
У машині для обсмажування (ростері) какао-боби обсмажуються за температури від 140 до 150 °C у великих обертаючихся барабанах 10 – 35 хвилин (залежно від бажаного ступеня обсмажування).

Подрібнення та очищення

У млині обсмажені какао-боби подрібнюються та очищаються від решток шкаралупи.

Перемелювання

Жир із какао-бобів (какао-масло) після подрібнення все ще знаходиться в окремих клітковинах рослинної тканини. Тому подрібнені какао-боби перемелюються за допомогою млинів і дробарок. Під час цього процесу какао-масло виділяється з клітковини, а подрібнені какао-боби перетворюються на густу какао-масу темно-коричневого кольору.

Пресування

Для виготовлення какао-порошку рідка какао-маса завантажується в прес і піддається тиску до 900 бар. Прозоре, золотисто-жовте какао-масло стікає, наче соняшникова олія, а залишаються жмихи какао, які потім перемелюються для отримання какао-порошку.


Перемішування

Для виготовлення шоколаду тепла какао-маса закачується в змішувач, де змішується з цукром, сухим молоком з альпійського молока та іншими інгредієнтами відповідно до рецептури, яка зберігається в таємниці. Цей процес триває приблизно 30 хвилин.

Тонке вальцювання

Цей етап виробництва необхідний для подрібнення крупнозернистої маси та отримання часток какао-порошку розміром 0,025 міліметра.

Конширування

Для усунення терпкого запаху какао-порошок піддають коншируванню. Для цього він засипається у великі змішувачі (коншмашини). Слово «конш» походить із французької мови (conche - «мушля»). Така назва зумовлена формою машин, які використовувалися раніше. Перемішування маси триває до 48 годин. За цей час какао-порошок знову перетворюється на рідку масу, а небажані ароматичні речовини вивітрюються. Однак конширування є дуже важливим етапом для подальшого приготування шоколадної маси.

Формування плиток

Після конширування рідка маса подається трубами до машини для формування плиткового шоколаду. Через пересувні лійки маса переливається в попередньо підігріті форми. Потім форми розташовуються на вібростолі для видалення з шоколаду повітряних бульбашок. Плитки охолоджуються й зменшуються в розмірі. Після форми перевертаються, а плитки випадають із них від легкого постукування.

Як начинка потрапляє в плитки шоколаду ?

Ми розповімо вам, у чому полягає секрет смачної начинки. Як і під час виготовлення плиток без начинки, рідкий шоколад заливається у попередньо підігріту форму. Потім форма перевертається, шоколад витікає, але частина шоколаду залишається на її стінках. Форма перевертається в нормальне положення та охолоджується. Потім туди заливається чи засипається начинка. І на завершальному етапі заливається «дно» шоколадної плитки.

Як утворюються цукерки з начинкою?

Шоколадні цукерки виготовляються так само як шоколад у плитках із начинкою. Шоколад також заливається в форму, потім вона перевертається для злиття частини шоколаду. У шоколадні формочки, які утворюються після зливання, можна додавати найрізноманітніші види начинки (наприклад крем, марципан або нугу). Після цього у форми знову заливають шоколад для утворення «дна».

Пасхальний заєць та Санта-Клаус

Шоколад заливається у подвійну форму, яка потім закривається. У спеціальній машині форма повертається та перевертається, доки шоколад не розподілиться рівномірно по зовнішніх стінках і не загусне. Після охолодження фігурка дістається з форми та пакується.

А для того щоб, на власні очі побачити виготовлення шоколаду пропоную вам здійснити подорож по шоколадній фабриці і переглянути відео.

Висновок


ЧИ ДІЙСНО ШОКОЛАД МОЖЕ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ

Міф про те, що дітям не можна червоних ягід, жовтих цитрусових і чорного шоколаду, міцно сидить в головах. Але найпоширенішими харчовими алергенами є молочні продукти, горіхи, яйця, а не какао. Шоколад може бути тригером дерматиту через наявність молока, горіхів або нікелю, який вважають одним із провокаторів системного дерматиту.

Дітям не варто їсти шоколад, бо це солодощі, загроза для зубів і зайві калорії замість повноцінної їжі. Але саме какао чи масло какао здебільшого не становлять загрози для здоров’я. Наразі експериментальні дані свідчать, що флавоноїди какао, навпаки, позитивно впливають на стан імунної системи кишечника і запобігають харчовим алергіям.

 

ЯК ОБРАТИ ХОРОШИЙ ШОКОЛАД

Масла какао і какао має бути не менше 70%. Що темніший шоколад, то краще. У переліку складових какао і масло какао мають стояти на першому місці, а цукор – на останньому. Оскільки какао коштує значно дорожче за цукор, то такий шоколад не може бути дешевим.

Молоко не потрібне. У шоколад, навіть чорний, інколи додають білки молока для пом’якшення смаку, але це не обов’язково. Молочний шоколад нічим не корисний, не обманюйте себе.

Шоколад має мазати пальці. Масло какао має такий склад жирних кислот, що плавиться при 35–37 градусах за Цельсієм. Якщо ви тримаєте шоколадку в руці, і пальці чисті, то викиньте — це підробка. Чим же гарне масло какао? Воно не псується і не гіркне, містить мононенасичені жирні кислоти. У підробці переважають насичені жири, не дуже потрібні серцево-судинній системи.

 



Комментариев нет:

Отправить комментарий

13 вересня Бесіда з  БЖ щодо запобігання насильству в сім’ї та жорстокого поводження в сім’ї. Щороку з 25 листопада до 10 грудня відбуваєтьс...