Любі діти,  з 30 травня по 3 червня запрошую вас на онлайн-екскурсії. 

1 червня 

Мої розумнички, запрошую вас на онлайн-екскурсію до фабрики морозива, посилання надіслала у Вайбер. 

Тема: Екскурсія до фабрики морозива.Як виготовляють морозиво?

Мета: ознайомитись з технологією виготовлення морозива, прогулятись фабрикою морозива.

1.Організація  екскурсії.

Всі ми любимо морозиво, але ніколи не уявляли собі яким є цікавим і захоплюючим процес його виготовлення.

Як виготовляють морозиво?

Морозиво в будь-який час року є улюбленими ласощами дорослих і дітей у всіх куточках світу. Воно просте в приготуванні, має різноманітні смаки, і проводитися з декількох видів доступних всім продуктів.

Невідомо, коли був придуманий перший рецепт морозива, але в стародавніх літописах описується те, як його готували зі снігу або замороженого молока, до якого додавали фрукти, мед або соки солодких ягід. Такий десерт подавали до столів королів, багатих поміщиків і їх дітям. З розвитком науки і промисловості були придумані аналоги рецептів сучасних видів морозива, яке так сильно полюбили люди в усьому світі. І тепер, коли бачиш таке розмаїття цього десерту на прилавках магазинів, задаєшся питанням, так як же роблять морозиво?

Пропоную вашій увазі переглянути відео Цікаві факти про морозиво

З чого роблять морозиво?

Для виробництва морозива необхідно кілька доступних і поширених компонентів. Морозиво виготовляється зазвичай із молока, вершків, масла і цукру. Основним інгредієнтом є молоко, яке може бути у формі рідини або порошку. Залежно від сорту і ціни ласощі використовується один з них або обидва разом. Для додання морозиву додаткових якостей і властивостей в його склад додають підсолоджувачі, барвники, стабілізатор і начинку. У кожному сорті вони відрізняються і комбінуються.

Цікавий факт: Перший рецепт морозива був відкритий і розсекречений для широкої публіки в XI столітті до нашої ери в книзі «Ши цзин» в Китаї більше 4000 років тому.Суть його полягала в тому, що свіжий сніг або лід перемішували з шматочками лимонів, апельсинів і зернятками гранатів.

Як роблять морозиво

Для виробництва морозива необхідно правильно підготувати всі інгредієнти, щоб в результаті отримати якісний продукт. Насамперед беруть сухе або рідке молоко. Рідке свіже молоко очищають від сторонніх включень і пастеризують. Залежно від сорту морозива зменшують його жирність і концентрацію. Якщо використовують молоко сухе, то його розмішують у воді до отримання необхідної концентрації.

У крутиться барабан, наповнений чистою водою, поступово засипають порошкоподібне сухе молоко. Сила обертання дозволяє розбити грудки, що утворились і перетворити всю суміш в однорідну рідину. За рецептом додаються ароматизатори, стабілізатори, барвники і деякі види начинки. Цей етап дуже важливий, тому що при найменшій помилці вся партія буде зіпсованою. Після закінчення етапу підготовки молока, отримана суміш по трубах переміщається в охолоджуючу установку для подальшого заморожування.

В охолоджуючій установі молочна суміш постійно збовтується при температурі - 4 ° С. Вода поступово кристалізується і перетворюється на лід, але завдяки обертальному руху частки не склеюються. Під час перемішування в суміш додається повітря, якого в готовій продукції близько 20 -50%. Він надає морозиву своєрідну м'яку консистенцію і можливість подальшої обробки.За одну годину, установка середніх потужностей може призвести до 150 кг свіжого морозива на годину. Готовий продукт переміщається в баки з нержавіючої сталі і відправляється на упаковку.

Упаковка



Морозиво завантажується в більшу ємність, з якої надходить в дозатор. Суміш автоматично фасується в вафельні, пластикові та паперові стаканчики або формується в ескімо. При цьому, дозатор може додавати деякі види начинки або формувати різноманітні візерунки.

Для отримання форми ескімо, величезний брикет морозива проштовхується через форму і нарізається. До готових виробах міститься дерев'яна паличка. Щоб морозиво повністю затверділо, його направляють по конвеєру в холодильну камеру. Під впливом температури - 40 ° С морозиво остаточно твердне, його упаковують, фасують і відправляють на прилавки магазинів.

Цікавий факт: Перше морозиво з'явилося в Європі в XIII столітті. Рецепт був привезений Марко Поло з Китаю і описаний в його книзі про корисні властивості льоду. Широке поширення цього десерту почалося в Лондоні, після того, як в 1718 році спосіб приготування морозива був описаний і виданий в збірнику рецептів Мері Илз.

Виготовлення морозива не вимагає багато сил і витрат. Його готують з солодких соків, свіжого або сухого молока з додаванням шматочків фруктів, арахісу, шоколаду та інших різноманітних начинок. Завдяки вдосконаленому технологічному процесу і розвитку харчової промисловості ми маємо можливість поласувати цим десертом у всіх куточках світу.Морозиво на будь-який смак і колір, чекає свого гурмана, щоб вгамувати його голод і надати життя яскравих фарб.

Пропоную вам здійснити онлайн-подорож до фабрики морозива.Фабрика морозива

     

 Любі діти,  з 30 травня по 3 червня запрошую вас на онлайн-екскурсії. 

31 травня 

Мої розумнички, запрошую вас на онлайн-екскурсію до шоколадної фабрики "Roshen", посилання надіслала у Вайбер. 

Тема: Екскурсія до шоколадної фабрики "Roshen".Як виготовляють шоколад?

Мета: ознайомитись з технологією виготовлення шоколаду, прогулятись шоколадною фабрикою у Києві

1.Організація  екскурсії.

Мої любі, всі ми дуже любим солодощі, але ніколи, який вони шлях проходять, перш ніж з'явитись у нас. Тож я, пропоную вам сьогодні дізнатись, як виготовляється шоколад і віртуально відвідати шоколадну  фабрику.

Етапи виготовлення шоколаду

Збір урожаю та сушіння
Какао, яке використовується для виготовлення шоколаду, виготовляється з плодів дерева какао. Ці дерева ростуть в екваторіальному поясі. Основну частку какао ми отримуємо з Кот-д’Івуар, Гани, Індії, Індонезії, Бразилії та Домініканської республіки.

80 % какао вирощується бідними селянами. Таких селян, які живуть коштом свого врожаю, в усьому світі налічується приблизно п’ять-шість мільйонів. Процес культивації какао вимагає багато уваги та терпіння через чутливість цієї культури. Перший врожай какао можна зібрати лише через п’ять років після висадження дерева. Врожай какао збирається вручну. Плоди зрубуються зі стовбура чи гілок мачете. Уміст плодів дерева какао (насіння та м’якуш) розсипається по листу банана, який потім загинається зверху. Після цього починається процес бродіння (ферментації) .
Наступний етап - сушіння какао-бобів: їх розсипають на величезних рогожах, дають висохнути під гарячим тропічним сонцем (шість-десять днів). Обидва процеси (ферментація та сушіння) напряму впливають на якість та смак какао.

Обсмажування
У машині для обсмажування (ростері) какао-боби обсмажуються за температури від 140 до 150 °C у великих обертаючихся барабанах 10 – 35 хвилин (залежно від бажаного ступеня обсмажування).

Подрібнення та очищення

У млині обсмажені какао-боби подрібнюються та очищаються від решток шкаралупи.

Перемелювання

Жир із какао-бобів (какао-масло) після подрібнення все ще знаходиться в окремих клітковинах рослинної тканини. Тому подрібнені какао-боби перемелюються за допомогою млинів і дробарок. Під час цього процесу какао-масло виділяється з клітковини, а подрібнені какао-боби перетворюються на густу какао-масу темно-коричневого кольору.

Пресування

Для виготовлення какао-порошку рідка какао-маса завантажується в прес і піддається тиску до 900 бар. Прозоре, золотисто-жовте какао-масло стікає, наче соняшникова олія, а залишаються жмихи какао, які потім перемелюються для отримання какао-порошку.


Перемішування

Для виготовлення шоколаду тепла какао-маса закачується в змішувач, де змішується з цукром, сухим молоком з альпійського молока та іншими інгредієнтами відповідно до рецептури, яка зберігається в таємниці. Цей процес триває приблизно 30 хвилин.

Тонке вальцювання

Цей етап виробництва необхідний для подрібнення крупнозернистої маси та отримання часток какао-порошку розміром 0,025 міліметра.

Конширування

Для усунення терпкого запаху какао-порошок піддають коншируванню. Для цього він засипається у великі змішувачі (коншмашини). Слово «конш» походить із французької мови (conche - «мушля»). Така назва зумовлена формою машин, які використовувалися раніше. Перемішування маси триває до 48 годин. За цей час какао-порошок знову перетворюється на рідку масу, а небажані ароматичні речовини вивітрюються. Однак конширування є дуже важливим етапом для подальшого приготування шоколадної маси.

Формування плиток

Після конширування рідка маса подається трубами до машини для формування плиткового шоколаду. Через пересувні лійки маса переливається в попередньо підігріті форми. Потім форми розташовуються на вібростолі для видалення з шоколаду повітряних бульбашок. Плитки охолоджуються й зменшуються в розмірі. Після форми перевертаються, а плитки випадають із них від легкого постукування.

Як начинка потрапляє в плитки шоколаду ?

Ми розповімо вам, у чому полягає секрет смачної начинки. Як і під час виготовлення плиток без начинки, рідкий шоколад заливається у попередньо підігріту форму. Потім форма перевертається, шоколад витікає, але частина шоколаду залишається на її стінках. Форма перевертається в нормальне положення та охолоджується. Потім туди заливається чи засипається начинка. І на завершальному етапі заливається «дно» шоколадної плитки.

Як утворюються цукерки з начинкою?

Шоколадні цукерки виготовляються так само як шоколад у плитках із начинкою. Шоколад також заливається в форму, потім вона перевертається для злиття частини шоколаду. У шоколадні формочки, які утворюються після зливання, можна додавати найрізноманітніші види начинки (наприклад крем, марципан або нугу). Після цього у форми знову заливають шоколад для утворення «дна».

Пасхальний заєць та Санта-Клаус

Шоколад заливається у подвійну форму, яка потім закривається. У спеціальній машині форма повертається та перевертається, доки шоколад не розподілиться рівномірно по зовнішніх стінках і не загусне. Після охолодження фігурка дістається з форми та пакується.

А для того щоб, на власні очі побачити виготовлення шоколаду пропоную вам здійснити подорож по шоколадній фабриці і переглянути відео.

Висновок


ЧИ ДІЙСНО ШОКОЛАД МОЖЕ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ

Міф про те, що дітям не можна червоних ягід, жовтих цитрусових і чорного шоколаду, міцно сидить в головах. Але найпоширенішими харчовими алергенами є молочні продукти, горіхи, яйця, а не какао. Шоколад може бути тригером дерматиту через наявність молока, горіхів або нікелю, який вважають одним із провокаторів системного дерматиту.

Дітям не варто їсти шоколад, бо це солодощі, загроза для зубів і зайві калорії замість повноцінної їжі. Але саме какао чи масло какао здебільшого не становлять загрози для здоров’я. Наразі експериментальні дані свідчать, що флавоноїди какао, навпаки, позитивно впливають на стан імунної системи кишечника і запобігають харчовим алергіям.

 

ЯК ОБРАТИ ХОРОШИЙ ШОКОЛАД

Масла какао і какао має бути не менше 70%. Що темніший шоколад, то краще. У переліку складових какао і масло какао мають стояти на першому місці, а цукор – на останньому. Оскільки какао коштує значно дорожче за цукор, то такий шоколад не може бути дешевим.

Молоко не потрібне. У шоколад, навіть чорний, інколи додають білки молока для пом’якшення смаку, але це не обов’язково. Молочний шоколад нічим не корисний, не обманюйте себе.

Шоколад має мазати пальці. Масло какао має такий склад жирних кислот, що плавиться при 35–37 градусах за Цельсієм. Якщо ви тримаєте шоколадку в руці, і пальці чисті, то викиньте — це підробка. Чим же гарне масло какао? Воно не псується і не гіркне, містить мононенасичені жирні кислоти. У підробці переважають насичені жири, не дуже потрібні серцево-судинній системи.

 



 Любі   діти ,  з  30 травня  по 3 червня запрошую вас на онлайн-екскурсії. 

30 травня 

Мої розумнички, запрошую вас на онлайн-екскурсію до музею " Запорозька Січ", посилання надіслала у Вайбер. 

Тема: Екскурсія музеями просто неба. Музей "Запорізька Січ"

Мета: ознайомитись з історичним комплексом "Запорозька Січ", дізнатись багато цікавинок про життя і побут україських козаків.

1.Організація  екскурсії. 

Шановні дітки, ми з вами народились на чудовій українській землі і ми, як ніхто інший повинні знати нашу історію, тому я пропоную вам цікаву екскурсію до музею "Запорозька Січ".

 

Хортиця — найбільший острів Дніпра. Просто неба на ньому побудована реконструйована Січ з куренями, церквою та військовими установами.

Ідея створення на острові Хортиця історичного комплексу «Запорізька Січ» виникла аж у 1965 році, проте втілити її у життя вдалося лише за часи незалежної України. Будівництво комплексу почали 14 жовтня 2004 року на свято Покрови Пресвятої Богородиці. 

Загалом в різні роки існувало, вісім Запорізьких Січей в різних місцях вздовж Дніпра. Першу ж Запорізьку Січ побудував Байда Вишневецький на острові Мала Хортиця.

Перегляньте відео за посиланням, для того щоб більше дізнатись про засновника Запорозької Січі, а також зверніть увагу на правиа за якими жили козаки.

Запорозька Січ 

Після перегляду відео дайте відповіді на запитання

1. Хто заснував Запорозьку Січ?

2.На якому острові була зведена перша Січ?

3.Якими були закони на Січі?

4.Чи мали прво жінки знаходитись на території Запорозької Січі?

5.Скільки існувала Запорозька Січ?

Центральна церква Покрови Пресвятої Богородиці. Раніше такі церкви будували не використовуючи жодного цвяха.

До речі, абикого в Запорізьку Січ не брали. Новоприбулого приймали лише за умови виконання багатьох умов: він повинен був бути вільним і неодруженим, добре говорити українською мовою, бути православним, та мав пройти повне навчання, яке тривало сім років, а по закінченню обов’язково складав складний іспит, на якому повинен був довести, що на нього можна покластися в бою.
Перегляньте відео за посиланням, для того щоб дізнатись цікаві факти про козаків.

Після перегляду відео дайте відповіді на запитання

1. Чим славилися козаки?
2.Як називався човен козаків?
3.Який цікавий звичай існував у запорожців?
4.Яка рослина, оспівана у козацьких піснях і легендах досі росте на Хортиці?
5.Скільки років цій рослині?
А зараз трошки перепочиньте і перегляньте мульфільм про козаків.

Так виглядали військові будинки. Саме в таких збиралися козацькі наради, де приймалися найважливіші для Січі рішення.

Дуже красиві хатиночки. Виглядають трохи іграшковими.

Історико-культурний комплекс "Запорозька Січ" став єдиним збірним образом всіх Січей, що існували за часів козацтва. Тут зібрані воєдино найцікавіші елементи архітектури, культури, побуту і життя запорозьких козаків. Також, як козацькі Січі, що існували у давнину, весь комплекс роздільний на дві частини – внутрішній Кіш – центральну частину Січі, і передмістя, що примикає до Коша, де зосереджені ремісничі і торгівельні об'єкти.



 П'ятниця, 27 травня 

Чекаю ваші готові домашні завдання на Viber! Мої любі, чекаю вас сьогодні на онлайн-заняття в Meet .

1.Читання 

Тема уроку: Позакласне читання.

Мета: розвиток творчих здібностей учнів.

Завдання: прочитайте уважно текст, потім поставте таймер на 1 хв. прочитайте вголос текст і напишіть мені у Вайбер, яку кількість слів ви встигли прочитати за 1 хвилину.

2.Фізична культура

Дивіться блог учителя https://yevdashozzso7.blogspot.com/

3.Українська мова 

Тема уроку: Повторення вивчених тем.

Мета: узагальнення знань отриманих за навчальний рік.

Завдання: вправу 1,2 на с.158 опрацювати усно.

Вправу 3 с.158 виконати письмово .

4.Математика

Тема уроку: Повторення і узагальнення вивченого за рік.

Мета: узагальнити знання, отримані за навчальний рік.

Завдання: згадати вивчене про розрядні одиниці, виконати письмово картку і надіслати мені у Вайбер.

5.Англійська мова

1 група  Вчитель Соломенна Любов Володимирівна  

Посилання на блог вчителя https://vladimirovnalubov2.wixsite.com/mysite
2 група дивимось блог Колосовської Наталі Петрівни 

https://natalikolosp.blogspot.com/p/l.html


6.Виховна година
Тема: Наш дружній 3-Б клас
Мета: підведення підсумків навчального року, виховання єдності учнівського колективу.

 Четвер, 26 травня

Дорогі учні, чекаю готові домашні завдання у Viber! 

1.Математика

Тема уроку:Повторення вивченого за рік.

Мета: узагальнення знань  за рік.

Працюємо з підручником с. 132.

Завдання: Опрацювати завдання 3 на с.132 усно.

Письмово виконати в зошиті завдання 4 на с.132. Необхідно розв'язати усі приклади.

2.Читання

Тема уроку: Позакласне читання.

Мета: розвиток читацьких здібностей учнів.



Завдання:  прочитайте уважно текст , дайте усно відповіді на запитання після тексту.

3.Я досліджую світ

Тема уроку: Чому треба плекати державну мову ?

Мета: дізнатись чому необхідно плекати державну мову..

Завдання: опрацювати усно с.157, відповідати на запитання після тексту.

4.Англійська мова 

1 група  Вчитель Соломенна Любов Володимирівна    

Посилання на блог вчителя https://vladimirovnalubov2.wixsite.com/mysite
2 група дивимось блог Колосовської Наталі Петрівни 

https://natalikolosp.blogspot.com/p/l.html

  Середа, 25 травня 

Мої любі, чекаю ваші готові завдання на Viber.


1.Українська мова 

Тема уроку: Повторення і закріплення знань про текст.

Мета: узагальнення знань з теми "Текст".

Завдання :опрацювати вправу 1,2 на с.156 усно.

Вправу 12 на с.157 виконати письмово.

2.Математика

Тема уроку: Повторення вивченого за рік.

Мета: узагальнення знань учнів за рік.

Працюємо з підручником с. 132.

Завдання: Опрацювати завдання 1 на с.132 усно.


Письмово виконати в зошиті завдання 2 на с.132. Необхідно розв'язати усі приклади.

3.Інформатика
1 і 2 група дивимось блог Полонської Алли Олександрівниhttps://urokinformatiku.blogspot.com/p/3_9.html

4.Читання

Тема уроку: Позакласне читання.

Мета: розвиток читацьких здібностей учнів.

Завдання: прочитайте уважно текст мовчки і вголос, дайте усно відповіді на запитання після тексту.

 Вівторок, 25 травня

Мої розумнички! Чекаю ваші домашні завдання у Viber!

1. Я досліджую світ 

Тема уроку: Які мови найпоширеніші у світі?

Мета: ознайомитись з поняттям "мова", дізнатись, яка мова є найпоширенішою у світі. 



Завдання: опрацювати усно с.155-156, відповідати на запитання після тексту.

2.Фізкультура

Дивіться блог учителя https://yevdashozzso7.blogspot.com/

3.Математика

Тема уроку:  Повторюємо вивчене.

Мета: узагальнення знань з теми.

Завдання 1 на с.131 виконати усно.

Завдання 5 на с.131 виконати письмово в зошиті.

4.Читання

Тема уроку: Позакласне читання

Мета: розвиток читацьких здібностей учнів.

Завдання: прочитайте оповідання, дайте усну відповідь на запитання після тексту.

 Шановні батьки та учні!

Ми працюємо за такими підручниками

(посилання на електронні версії підручників надаю нижче)

1. Українська мова  

https://lib.imzo.gov.ua/wa-data/public/site/books2/pidruchnyky-3-klas-2020/1-Ukr-mova-3kl/Ukr-mova-Ponomaryova/Ukr-mova-3kl-Ponomaryova-ch1.pdf

2)Літературне читання

3)Математика

4) Я досліджую світ

5) Англійська мова 

Понеділок, 23 травня

Мої розумнички, чекаю ваші готові домашні завдання у Viber. 

 1.Українська мова 


Тема уроку: Розпізнавання текстів різних стилів.

Мета: навчитись розпізнавати тексти різних стилів

Пригадаємо і запам'ятаємо!


Завдання:  вправу 1 на с.153 виконати усно.

Вправу 5 на с.155 виконати письмово.

2.Математика 

Тема уроку: Розв'язуємо задачі геометричного змісту.

Мета: навчитись розв'язувати задачі геометричного змісту.

Завдання: завдання 1,2 с. 130 виконати усно.

Завдання 3 с.130 виконати письмово.


3.Я досліджую світ 

Тема уроку: Що в моїй оселі вироблено в інших країнах?
Мета: дізнатись про те, що в наших оселях вироблено в інших країнах.
Завдання: опрацювати усно с.153-154, відповідати на запитання після тексту.

 

4.Фізкультура

Дивіться блог учителя https://yevdashozzso7.blogspot.com/

5.Англійська мова

1 група Вчитель Соломенна Любов Володимирівна чекає вас на урок о 10:00. Посилання надіслано у Viber.

Посилання на блог вчителя https://vladimirovnalubov2.wixsite.com/mysite

2 група дивимось блог Колосовської Наталі Петрівни 

https://natalikolosp.blogspot.com/p/l.html

13 вересня Бесіда з  БЖ щодо запобігання насильству в сім’ї та жорстокого поводження в сім’ї. Щороку з 25 листопада до 10 грудня відбуваєтьс...